BESPLATNO PREDAVANJE/radionica: Stilovi roditeljstva

Aktualne Novosti

Istraživanjem roditeljskih ponašanja prema djeci koja se pojavljuju u različitim situacijama, identificirano je nekoliko roditeljskih stilova koji stvaraju odgojnu klimu. Dvije su temeljne dimenzije roditeljstva – emocionalnost i kontrola pri čemu se na jednom kraju ove dimenzije nalazi emocionalna toplina i prihvaćanje djeteta, a na drugom kraju hladnoća, odbacivanje, udaljenost i neprijateljstvo prema djetetu. Brojna istraživanja pokazuju da je roditeljska emocionalna toplina povezana s prosocijalnim ponašanjem djece, pozitivnim vršnjačkim odnosima, zadovoljstvom u odrasloj dobi, razvojem kompetencija, formiranjem identiteta, akademskim uspjehom i samopoštovanjem. Postupci koje roditelji koriste da bi utjecali i modificirali ponašanje djeteta pripadaju dimenziji kontrole. Na jednom kraju ove dimenzije se nalaze roditelji koji prakticiraju čvrstu kontrolu, a na drugom oni koji imaju slabu kontrolu nad djetetovom ponašanjem. Unutar ove dimenzije razlikujemo dvije vrste kontrole – psihološku kontrolu koja se odnosi na roditeljska ponašanja koja uključuju pretjeranu kontrolu djetetovih aktivnosti, sprečavanje samostalnog rješavanja problema, izazivanje osjećaja krivnje ili uskraćivanje ljubavi i bihevioralnu koja je pozitivan oblik roditeljske kontrole.
Ovakva su roditeljska ponašanja utjecala na formiranje različitih roditeljskih stilova. Predavanjem će se analizirati karakteristike pojedinih stilova i njihov utjecaj na razvoj djeteta.

Predavač: Marija Rattinger, dr. sc. pedagogije i diplomirana učiteljica
Lokacija: Mali zmaj, Našička 3 (kod jarunske tržnice)
Temin: subota, 19.2. u 17:00-18:30 sati

Predavanje će se održati UŽIVO u prostorijama Malog zmaja u Našičkoj 3.

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen i obavezna je prijava na mail petra.malizmaj.hr@gmail.com ili SMS-om na br. 091/617 4768.